nicolesoraya

En blogg om träning, kost och min resa mot ett starkare jag.

Läsarfråga från Ellen

5 kommentarer

”Härligt, en tjej med min kroppstyp! Jag är också av naturen utrustad med större lår och mindre överkropp. Jag undrar om du kan skriva något om hur du smalnade av så snyggt samtidigt som du byggde muskler? Jag har kört tung styrka några månader med minimalt kolhydrater, massa protein och nyttiga fetter. Musklerna kommer SAKTA, men det känns som det mjuka fluffet bara ligger kvar runt låren och kärlekshandtag, dvs jag känner mig större nu. Kör mycket ben med fokus på rumpa. Skulle vara värdefullt att få tips av någon som har samma kroppstyp som jag själv och är i samma ålder. Snygg form förresten!” -Ellen

 

Det är intressant det där med kroppstyper. Och med hur olika våra kroppar svarar på träning och kost – och allt annat vi utsätter dom för. Jag vet inte om det finns sätt som 100%-igt funkar för både mig och er andra, oavsett hur lika våra kroppsformer må vara, men jag vet vad som funkat för mig.

Jag vet inte exakt hur jag ”smalnade av så snyggt” (tack för komplimangen förresten 😉 ) men jag skulle tippa på att det har med flera faktorer att göra. Mycket har för mig handlat om att testa mig fram mellan olika upplägg både vad gäller mat och träning, tills jag hittat något som jag märker funkar och som jag gillar. I början var det bort med kolhydrater, morgonpromenader innan frukost och styrketräning 4 dagar i veckan. Det fungerade för mig i ca 3 månaders tid och jag fick i början väldigt snabba resultat. Men det kommer alltid perioder då man känner att utvecklingen stannar av eller går väldigt långsamt. Min första platå var superjobbig och jag tappade mycket av min motivation väldigt snabbt. Det är då man får göra ett val; antingen så härdar man ut, kämpar på i samma stil som tidigare och hoppas på att det lossnar igen. Eller så gör man som jag oftast gjort – hittar alternativ. Variation är något som min kropp har svarat otroligt bra på. Inte från dag till dag, men att variera mina upplägg i perioder och att inte bara göra samma gamla vanliga övningar pass efter pass. Let me explain!

I november 2011 var jag med i FitnessFighten. Då hade jag styrketränat ca 4 dagar i veckan, haft en kolhydratssnål kost och promenerat nästan varje morgon sedan augusti. FitnessFighten innebar ett helt nytt upplägg och tänk för mig – särskilt gällande kosten. Helt plötsligt var det okej med kolhydrater igen, nolltolerans med socker, samt blev det till att lära sig räkna kalorier. Vad gällde träningen gick jag från tung styrketräning till mer funktionell cirkelträning där kondition och styrka blandades. Och efter en månads tid hade jag fått resultat jag aldrig vågat räkna med. Efter den här månaden gjorde jag ännu ett val – jag valde att behålla mycket av kosttänket jag lärt mig i FitnessFighten (slutade räkna kalorier strikt, men började äta mer allsidigt och lyssna mer på kroppen tex) men valde att gå tillbaks till den tunga styrketräningen. Helt enkelt för att jag saknade det och för att det passade mig bättre. Och än en gång kom resultaten. Kanske inte lika snabbt, men dom kom.

Så i februari/mars började jag träna med en vän. Och det gav mig ännu en resultatpush. Jag tog upp promenerandet igen – nu efter varje styrkepass – och träningen blev tyngre och striktare och vågade testa nya saker. Crossfit-inspirerad träning till exempel. Och så har jag fortsatt. Men jag har alltid fokuserat på hela kroppen, även om ben/rumpa varit mitt ”problemområde”.

MEN nu är det ju så att jag ingalunda haft kontroll över hur eller vart jag smalnat av. Det är sådant som kroppen bestämmer helt själv hur frustrerande det än är. För mig har det alltid varit extra svårt med lår/rumpa (som för dig?) och det tar tid. För mig med. För att smalna av snabbt måste jag (och dom flesta) ligga på ett underskott vad gäller kalorier, för att bygga muskler snabbt bör man ligga på ett överskott. Under FitnessFighten låg jag på underskott – smalnade av snabbt men byggde inte lika mycket – medan jag i vår snabbt har byggt mer muskler men också lagt på mig lite ”fluff”. Under det där fluffet vet jag – tack och lov – att det växer muskler som går att få fram. Du kan bli av med fettprocent bara genom att träna tungt och inte ligga på underskott vad gäller maten (som jag gjorde innan FF) men då får du vara beredd på att det kan ta längre tid. Sen är det så att vi alla fungerar olika. Det finns dom som tappar fluff bara av att titta på grönsaker, lyfta ett finger eller som tappar trots att de äter socker i mängder. Sen finns det dom som får kämpa som fan för att musklerna ska växa, dom som får musklerna nästan gratis och såna som får kämpa hela livet för att hålla vikten i schack. Och ibland så oroar man sig bara för mycket över resultaten att man i själva verket hämmar dom.

Mitt absolut bästa tips – testa dig fram, slappna av och ha kul. Våga pröva nya saker vad gäller träning och kost. Och ge inte upp när det känns som om allt står still. För det kommer. Sakta ibland, snabbare andra gånger. Stort lycka till och förlåt för världens längsta svar 😉 HÄR kan du läsa mer om min kost.

Annonser

5 thoughts on “Läsarfråga från Ellen

  1. Bra svarat där. Kloka ord…. poängtera gärna för tjejen att kondition är himla viktigt också……BARA styrka funkar inte, inte i längden iaf. Men iaf, hoppas det går bra för tjejen =)

    • Tack. Well, eftersom hon frågade om hur jag gjort så svarade jag utefter det 🙂 För min del har det ju inte varit mer kondition än powerprommisarna – det har varit styrketräningen som i längden hjälpt mig att forma om kroppen. Jag tror det handlar mycket om vad det är man är ute efter. Enligt mina erfarenheter så har det ju faktiskt gått väldigt bra att förändra formen utan större fokus på konditionsträning, men självklart går det kanske fortare om man kör både kondition och styrka. Men alla är vi olika 🙂 Och jag tror att i längden är det viktigast att hitta något man trivs med – det är det enda som håller i längden.

  2. …och så hamnade du just på min bloggtopp 🙂 TACK för ett utförligt och konkret svar! Jag tror det här med att slappna av och köra hårt samtidigt är något jag måste jobba på. Debästa resultaten har jag tidigare fått när jag slutat hets-noja. Fortsätt inspirera och tipsa!! 1000 rosor för fint svar. 🙂

    • Söt du är 🙂 Och jag är bara glad om svaret kan hjälpa dig lite. Men precis som du säger så tror jag också att mycket ligger i att inte hetsa och noja för mycket (borde lyssna på det jag med för i dagsläget är det ju just nojig jag är haha). TACK själv. Du fick mig att tänka efter 🙂 Och om du har en egen blogg får du gärna lämna en liten länk 😉

  3. Otroligt läsvärt och kloka ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s